niedziela, 12 sierpnia 2012

Makaron Pad Thai z warzywami i kurczakiem

Dość proste w przygotowaniu danie. Bardzo lubię azjatyckie sosy, udało mi się kupić dobrej jakości gotowy sos Pad Thai oraz typowy chiński makaron, który wielu osobom kojarzy się tylko z zupkami chińskimi ;)

Przepis:
0,5 kg piersi z kurczaka
0,5 dużego pora posiekane w pół krążki
0,5 małej kapusty pekińskiej poszatkowanej
2 duże pietruszki pokrojone w słupki
2 duże marchewki pokrojone w słupki
200 ml gotowego sosu Pad Thai
Opakowanie makaronu chińskiego ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
sól, pieprz
oliwa z oliwek


Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać oliwę, sól i pieprz. Odstawić na 20 minut do lodówki. Usmażyć na patelni, odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę i pietruszkę oraz 100 ml sosu Pad Thai. Dusić 20 minut często mieszając. Następnie dodać pora i dusić kolejne 5 minut. Dodać pora, usmażonego kurczaka i kapustę pekińską oraz doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5 minut. Na koniec dodać przygotowany wcześniej makaron oraz pozostały sos, smażyć 3 minuty. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz