wtorek, 4 grudnia 2012

Placki ziemniaczane z pieczarkami w śmietanie

Placki ziemniaczane były zawsze dla mnie wyzwaniem. Nigdy wcześniej ich nie robiłam, w domu zajmował się nimi Tata ;). Postanowiłam jednak spróbować. Wyszły pyszne, złociste, chrupiące ale jednocześnie miękkie w środku. Palce lizać! :)




Przepis:

1 kg ziemniaków ( u mnie młode, ale ze starych też wyjdą smaczne :) )
1 duża cebula
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

olej do smażenia

Ziemniaki należy obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki przelewam zimną wodą na sitku i mocno odciskam w dłoniach formując kulki. Następnie wkładam do miski. Cebule posiekać bardzo drobno. Im mniejsza tym lepsza, można również zetrzeć na tarce. Wedle uznania. Połączyć z ziemniakami. Dodać skrobię, mąkę, proszek do pieczenia, tymianek, sól i pieprz. Odstawić masę na 20 minut. Woda z ziemniaków i cebuli zbierze się na wierzchy masy, proszę się tym nie martwić wystarczy wymieszać :)

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, formować drewnianą łyżką placki i smażyć na złoto każdą stronę. Nie podaję czasu smażenia bo zależy to zarówno od rozmiarów patelni, rozmiarów placuszków oraz od rodzaju i mocy kuchenki :)



Pieczarki w śmietanie:
0,5 kg pieczarek
2 duże cebule
sól, pieprz
400 ml śmietany 18% (może być również 22%)
100 gram masła do smażenia

Pieczarki obrać, umyć i posiekać na małe kawałeczki. Cebulę posiekać w cienkie piórka. Rozgrzać masło na patelni, udusić na złoto cebulę, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki będą złociste. Na koniec dodać śmietanę, sól i pieprz. Zagotować i podawać. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz