Jedno z moich ulubionych dań, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Ze względu na specyficzne połączenie składników smak tej potrawy jest bardzo ciekawy. Słodko - ostry.
1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego penne
puszka tuńczyka w sosie pomidorowym
1 cebula
1 marchewka
1 szklanka oliwek
4 ostre, zielone, marynowane greckie papryczki
1 puszka kukurydzy
0,5 szklanki bulionu (ja użyłam warzywnego, ale może być drobiowy)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżki gęstego jogurtu greckiego
sól, pieprz
Ugotować makaron al dente. Do bulionu dodać koncentrat pomidorowy i jogurt grecki i dobrze wymieszać.
Marchewkę pokroić w słupki, cebulę w ćwierć plasterki. Oliwki w połówki, pociekać papryczki na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z marchewką i smażyć 3 minuty następnie dodać bulion i dusić pod przykryciem 6 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie dodać oliwki, papryczki i kukurydzę i dusić kolejne 6 minut pod przykryciem. Na koniec dodać tuńczyka oraz makaron i smażyć około 4 minut mieszając. Dodać sól i pieprz na 1 minutę przed końcem.
Potrawa wychodzi dość ostra, więc dla osób lubiących mniej pikantnie proponuję nie dodawać papryczek :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz