Cantucci
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki otrąb pszennych
O,5 szklanki cukru
1,5 szklanki nieobranych migdałów
3 jajka
15 dag masła
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
Na patelni prażymy nieobrane migdały około 4 minuty
mieszając, aby się nie przypaliły. Odstawiamy do wystygnięcia.
Miksujemy jajka z cukrem i masłem na puszystą masę i
przekładamy do dużej miski. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
otrębami pszennymi, szczyptą soli oraz esencją waniliową następnie wyrabiamy
ciasto. Powinno wyjść dość twarda masa, jeżeli będzie zbyt miękka dodajemy
troszkę wody.
Do wyrobionej masy dodajemy migdały i ponownie zagniatamy, aby
równomiernie rozłożyły się w cieście. Jeżeli ciasto klei się za bardzo podsypujemy
je mąką.
Ręce oprószamy mąką i formujemy wałki o średnicy około 5 cm.
Układamy wałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je
przyciskamy, aby się troszkę spłaszczyły. Smakujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około
20 minut (aż się zarumienią).
Następnie wyjmujemy z piekarnika i kroimy od razu na
podłużne paski. Zmniejszamy moc piekarnika do 160*C i pieczemy paseczki z
każdej strony po ok. 7 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Ciasteczka świetnie przechowują się w szczelnych słoikach
lub puszkach nawet do kilku tygodni J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz