Curry:
1 duża pierś z kurczaka pokrojona na kawałki
1 puszka mleczka kokosowego
4 łyżki curry
sól
pieprz
bulion warzywny
2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub puszka pomidorów)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku drobno posiekane
frytki: 6 dużych, młodych ziemniaków
3 duże marchewki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
przyprawa do ziemniaków
tymianek
ostra i słodka papryka
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać w misce z oliwą, solą, pieprzem i 1 łyżką curry.
Piekarnik nagrzać do200*C. W garnku zagotować wodę z solą. Warzywa obrać, umyć, pokroić w grube słupki i wrzucić na 10 minut do wrzątku. Wyjąć i odcisnąć na ścierce. Wymieszać w misce marchew i ziemniaki, dodać 3 łyżki oliwy i przyprawy. Wyłożyć na blachę z pergaminem i piec 40 minut.
Na patelni usmażyć kurczaka, dodać posiekaną cebulę i posiekaną paprykę, zalać bulionem z koncentratem pomidorowym i dusić 30 minut, co kilka minut mieszając. Mleczko kokosowe wymieszać z curry, solą i pieprzem. Dodać po 30 minutach na patelnie i na wolnym ogniu bez przykrycia gotować 10 minut. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz