wtorek, 3 kwietnia 2012

Tort Kokosowy

Jest to pierwszy tort na bazie kremu ze śmietany jaki robiłam :) Ozdobienie nie wyszło dobrze, ponieważ krem zawiera dużo wiórek kokosowych, przez co nie da się go wycisnąć przez rękaw cukierniczy, dlatego polecam zostawić trochę kremu bez wiórek do robienia ozdób a resztą już z wiórkami obłożyć tort :)

Składniki na biszkopt:
8 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
3/4 szklanki cukru pudru
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
500 ml śmietany kremówki (36%)
500 ml serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki wiórek kokosowych
pół szklanki likieru Malibu (lub innej likieru kokosowego)
1 łyżeczka esencji kokosowej (lub aromatu)

Do nasączenia:
Sok z jednej puszki ananasa
0,5 szklanki cytrynówki (u mnie domowa cytrynówka na miodzie)

różowe elementy ozdobne na wierzchu tortu są połączeniem kremu z wiórkami waflowymi w kolorze różowym

Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160*C. Okrągłą formę tortową (26 cm) smarujemy masłem i wykładamy pergaminem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masa biszkoptowa

Białka ubijamy na sztywna masę ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce lub dwóch cukru pudru i miksujemy, aż dodamy cały cukier. Gdy masa jest już jednolita dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po dwie łyżki mąki i mieszamy łyżką, już nie mikserem. Robimy to bardzo delikatnie i powoli. Delikatnie przekładamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika. Przez 10 minut pieczemy w 160*C potem zmieniamy na 180*. Łączny czas pieczenia to 45 minut. Nie wolno w trakcie pieczenia otwierać piekarnika. Biszkopt należy pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Kroimy go dopiero wtedy gdy będzie zupełnie wystudzony, bo inaczej się rozpadnie. Kroimy go na 3 części.


Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy. Potem po dwie łyżki cukru. Na koniec likier Malibu i esencję kokosową. Odkładamy trochę masy na ozdoby na wierzchu. Do reszty dodajemy wiórki kokosowe. Masę schładzamy w lodówce.



Przekrojony na 3 części biszkopt układamy na blacie. Biszkopt nasączamy mieszanką soku z ananasa z cytrynówką, kładziemy porcję kremu i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Powtarzamy tę czynność na wszystkich blatach biszkoptu. Pozostałym kremem pokrywamy wierzch i boki tortu. Schładzamy tort przez noc w lodówce przed podaniem.
Smacznego!:)
Wierzchnie ozdoby nie wyszły zbyt ładnie, rodzina śmiała się, że jest to tort krewetkowy, bo ozdoby je przypominają ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz