niedziela, 6 maja 2012

Bouef Stroganow

Najpyszniejszy sposób podania wołowiny! Danie pochodzi od rosyjskiego dyplomaty Pawła Stroganowa. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I. Najważniejszy jest czas duszenia mięsa z sosem więc im dłużej tym lepiej :)

Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
0,5 kg cebuli
0,5 kg pieczarek
1,5 litra rosołu wołowego lub warzywnego
sól, pieprz, cukier, olej

Wołowinę kroimy na plastry, następnie w cienkie paseczki z których robimy małe, krótkie paseczki. Doprawiamy łyżką cukru, solą i pieprzem i odstawiamy na 1 godzinę, aby mięso skruszało. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy mięso. Poziom wysmażenia zależy od upodobania. Ja lubię kiedy mięso jest mocno wysmażone, miejscami chrupiące. Nie bójmy się więc, jeśli się troszkę przypali, bo nada to gulaszowi pyszny smak. Do wysmażonego mięsa wrzucamy cebulę i dusimy aż zmięknie i się zezłoci, następnie dodajemy pieczarki. Dusimy do miękkości i przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy rosołem i dusimy około 2,5 godziny co jakiś czas mieszając, aby składniki nie przywarły do dna garnka. Smacznego!:)








1 komentarz:

  1. pycha :) tylko napisałabys jeszcze z czym podawać :)

    OdpowiedzUsuń