Przepis na walentynkowe ciasteczka serduszka z lukrem królewskim:
500 g przesianej mąki tortowej
180 g zimnego masła
2 duże jajka
125 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
8 kostek deserowej czekolady
Lukier królewski:
1 białko
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Potrzebne: wałek do ciasta, duża foremka do wycinania ciasteczek w kształcie serca i mała foremka w kształcie serca, blacha do pieczenia, papier do pieczenia.
W misce umieszczamy mąkę i pokrojone w kawałki zimne masło. Długim nożem "siekamy" je razem (dzięki temu masło jest rozdrobnione i lepiej pomieszane z mąką, łatwiej je później zagnieść). Dodajemy jajka, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Zagniatamy, ale tylko trochę, na tyle by składniki w miarę tworzyły zbitą masę. Oddzielamy od ciasta ok 1/3 masy. Do pozostałej większej części dodajemy czerwony barwnik i dopiero wtedy zagniatamy dokładnie obie części masy. Dobrze zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3h do mocnego schłodzenia.
Po tym czasie wyjmujemy masę czerwoną. Wałkujemy ją na grubość około 7 mm. Wycinamy duże serca i układamy je na blasze. Wyjmujemy jasne ciasto i wałkujemy je na grubość około 5mm. Małe serduszka układamy na dużych, czerwonych sercach i lekko dociskamy. Ciasteczka pieczemy około 15 do 17 minut w temp. 180*C (opiekanie góra dół ).
Po wyjęciu przekładamy je na kratkę do studzenia.
Kiedy ciasteczka wystygną przygotowujemy polewę czekoladową i lukier królewski.
Lukier:
Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę po czym dodać cukier puder i ubijać około 3 minut. Przełożyć do szprycy i dekorować.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę po czym udekorować nią ciasteczka (ja użyłam do tego silikonowego pędzelka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz