Kaloryczność całego sosu bez makaronu - około 1600 kcal
Kaloryczność 1 porcji bez makaronu - około 266 kcal
Kaloryczność 1 porcji z makaronem (150g) - Około 466 kcal
Przepis: Około 6 porcji
500 g
mielonej wołowiny
500 ml
przecieru pomidorowego
1 puszka
pomidorów w zalewie w całości
2 duże
cebule
1 średni por
1 duża
papryka
Sól, pieprz
1 łyżka
mielonej papryki słodkiej
Pół łyżeczki
bazylii i oregano
2 ząbki
posiekanego drobno czosnku
Szczypta
pieprzu cayenne
Łyżeczka
cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
Cebulę, pora
i paprykę pokroić bardzo drobno. Na
patelni rozgrzać 3 łyżki oleju po czym wrzucić warzywa. Smażyć około 6 minut aż
się zarumienią po czym przełożyć do garnka. Dolać 2 łyżki oleju na patelnie i
wrzucić mielone mięso. Należy je smażyć około 14 minut łącznie, często
mieszając i rozdrabniając je łyżką lub łopatką. W tym sosie ważne jest, żeby
mięso było w malutkich kawałeczkach. Po 4 minutach smażenia należy dodać pół
łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, słodką paprykę, czosnek, oregano, bazylię i
pieprz cayenne. Dobrze, jeżeli mięso będzie mocno przysmażone – nada to smaku
całej potrawie. Po upływie 14 minut mięso należy przełożyć do garnka. Zawartość
garnka zalać przecierem pomidorowym i pomidorami w zalewie. Dodać trochę soli i
pieprzu oraz łyżeczkę cukru. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez
godzinę, mieszając co kilka minut. Podawać z makaronem – u mnie świderki.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz