środa, 7 marca 2012

Klopsiki w sosie pomidorowym

Czerwone Cudo. Uwielbiam! Wbrew pozorom przygotowanie wcale nie trwa długo. Dzisiaj użyłam mięsa wieprzowego ale normalnie robię klopsiki z mielonego mięsa z indyka. Są o wiele delikatniejsze w smaku.

Przepis na klopsiki:
1 kg mięsa mielonego z wieprzowiny (lub indyka)
3 łyżki bułki tartej
2 jajka
1 cebula
sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia, suszona pietruszka
2,5 litra wody z bulionem warzywnym

sos:
1 litr przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu ( tego, który pozostanie po gotowaniu klopsików)
sól, pieprz, majeranek, cukier

Przygotowanie: W dużej misce umieszczamy mięso, jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz startą na mus cebulę. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy ręką. Najlepszy sposób to łapać dłonią mięso i mocno ściskać, aż zacznie przechodzić przez palce. Wyrabiamy je 10 minut.
W dużym garnku zagotować wodę i dodać kostkę rosołową.
Ręce zwilżyć wodą i wyrabiać kulki z mięsa. Wielkość dowolna. Następnie wrzucić kulki do bulionu i gotować, aż do momentu kiedy wypłyną na wierzch. Po tym gotować jeszcze 2 minuty i wyjąć.
Do drugiego garnka wlać przecier pomidorowy, sól, pieprz, majeranek oraz 2 łyżki cukru i dodać 1 szklankę bulionu pozostałego z gotowania klopsików. Zagotować. Umieścić w sosie pomidorowym klopsiki. Ja lubię je podawać z każdym rodzajem kaszy, na zdjęciu kasza jęczmienna. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz