czwartek, 29 marca 2012

Tagliatelle tri colori z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Uwielbiam makarony w każdej postaci. Ten jest bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jednak jest to danie jednodniowe, po odgrzaniu kolejnego dnia nie smakuje już tak dobrze jak zaraz po przyrządzeniu.

Przepis:
300 gram makaronu tagliatelle tri colori (makaron trzy kolorowy, zwykle biały, czerwony(pomidorowy) i zielony (szpinakowy), tagliatelle to płaskie wstążki)
kostka sera feta pokrojona na kawałeczki
1 duża połówka piersi kurczaka bez skóry
100 gram szpinaku
3 ząbki czosnku (może być swieży, takiego używam zazwyczaj, jednak dziś mi go zabrakło więc użyłam marynowanego w oleju)
1 cebula pokrojona drobno
sól
pieprz
tymianek
oliwa z oliwek

Przygotowanie: Ugotować makaron al-dente. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, tymianek i dwie łyżki oliwy. Marynować w lodówce przez godzinę.

Szpinak oraz czosnek posiekać. Rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka na złoto. Zdjąć z patelni mięso i wlać 3 łyżki oliwy. Na jeszcze nie rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i smażyć minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać szpinak i dusić 3 minuty. Dodać kurczaka oraz makaron i smażyć kolejne 2. Na koniec dodać ser feta i pieprz i smażyć kolejne 3 minuty. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz