czwartek, 29 marca 2012

Risotto z krewetkami i pieczarkami

Risotto to mój ulubiony sposób na przyrządzanie ryżu. Delikatne w smaku ale jednocześnie wyraźnie. Tutaj proponuję z pikantnymi krewetkami. Na przygotowanie tego risotto należy poświęcić ponad godzinę czasu. Nie można się śpieszyć.

Przepis:
2 szklanki ryżu do risotto
1,5 litra bulionu warzywnego
2 cebule
250 gram pieczarek
3 plasterki szynki długodojrzewającej (ja użyłam serrano)
3/4 kostki masła
1,5 szklanki białego, pół wytrawnego wina

krewetki (ilość dowolna, u mnie było ok 16 małych krewetek mrożonych)
3 ząbki czosnku
chilli, sól, pieprz, natka pietruszki


Przygotowanie krewetek: Zamrożone wyjmujemy aby się trochę odmroziły. Następnie na patelni należy roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć na nim posiekany czosnek. Wrzucić krewetki, doprawić solą, pieprzem i chilli i smażyć po 3 minuty z każdej strony, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.


Na dużej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i pieczarki i dusimy około 7 minut. Następnie przekładamy do miski. Na tą samą rozgrzaną patelnie dodajemy pozostałe masło, kiedy się roztopi wrzucamy 2 szklanki ryżu do risotto. Smażymy ryż około 2 minut często mieszając. Następnie dodajemy bulion warzywny. Nie cały,  tylko tyle, aby zakryło ryż. Pilnujemy, aby ryż wchłonął bulion, kiedy tak się stanie dodajemy połowę przygotowanego wina i znów czekamy aż ryż wchłonie płyn. Często mieszamy. Na zmianę dodajemy ryż i bulion tak długo, aż ryż wchłonie wszystko. Na koniec wrzucamy przygotowaną cebulę z pieczarkami oraz pokrojoną drobno szynkę a także krewetki. Dusimy wszystko około 4 minuty. I gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz