Składniki: (na 4 porcje )
Penne z pieczarkami w sosie
śmietanowo – serowym.
200 g
makaronu penne (pióra, surowy)
200 g
pieczarek ( u mnie 6 dużych sztuk)
1 średnia
cebula drobno posiekana
3 łyżki
oleju
500 ml
śmietany 18 %
100 g
startego żółtego sera (u mnie gouda, ale wybór dowolnyJ )
Sól, pieprz
Oregano,
czosnek granulowany, 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej (można użyć
po prostu tartej z torebki, ale świeża jest o wiele bardziej aromatyczna)
Ugotować
makaron z dodatkiem soli.
Na patelni
rozgrzać 3 łyżki oleju po czym wrzucić posiekaną cebulę. Pieczarki umyć i
posiekać (ja kroję pieczarkę na pół wzdłuż korzenia. Następnie każdą połówkę
znów na pół i dopiero wtedy siekam na plasterki). Kiedy cebula się zarumieni
wrzucić pieczarki. Po kilku minutach smażenia pieczarki puszczą wodę, należy ją
odparować i smażyć pieczarki z cebulą na złoto, ale uważać, aby ich nie spalić.
W misce wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, startym serem, oregano, czosnkiem
i gałką muszkatołową. Dodać mieszankę na patelnię. Przez 2 minuty należy dość energicznie
mieszać całość po czym dodać makaron. Zdjąć z ognia i kolejną minutę mieszać
wszystko dokładnie. Smacznego J
Tip: Makaron
z sosem nadaje się do odgrzania następnego dnia. Należy przechowywać go w
lodówce a przy kolejnym odgrzaniu podlać wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz