środa, 23 stycznia 2013

Penne z pieczarkami w sosie śmietanowo - serowym.

Dopiero niedawno odkryłam, że jedzenie bez mięsa również może być przepyszne. Jest to właśnie jeden z przepisów wegetariańskich. Szybki  i prosty w przygotowaniu, zniewalający smakiem. Idealny na kolację we dwoje lub w gronie przyjaciół. Do tego składniki są niedrogie, same plusy :) Rodzaj makaronu można dobrać dowolny.


Składniki: (na 4 porcje )


Penne z pieczarkami w sosie śmietanowo – serowym.
200 g makaronu penne (pióra, surowy)
200 g pieczarek ( u mnie 6 dużych sztuk)
1 średnia cebula drobno posiekana
3 łyżki oleju
500 ml śmietany 18 %
100 g startego żółtego sera (u mnie gouda, ale wybór dowolnyJ )
Sól, pieprz
Oregano, czosnek granulowany, 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej (można użyć po prostu tartej z torebki, ale świeża jest o wiele bardziej aromatyczna)

Ugotować makaron z dodatkiem soli.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju po czym wrzucić posiekaną cebulę. Pieczarki umyć i posiekać (ja kroję pieczarkę na pół wzdłuż korzenia. Następnie każdą połówkę znów na pół i dopiero wtedy siekam na plasterki). Kiedy cebula się zarumieni wrzucić pieczarki. Po kilku minutach smażenia pieczarki puszczą wodę, należy ją odparować i smażyć pieczarki z cebulą na złoto, ale uważać, aby ich nie spalić. W misce wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, startym serem, oregano, czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodać mieszankę na patelnię. Przez 2 minuty należy dość energicznie mieszać całość po czym dodać makaron. Zdjąć z ognia i kolejną minutę mieszać wszystko dokładnie. Smacznego J

Tip: Makaron z sosem nadaje się do odgrzania następnego dnia. Należy przechowywać go w lodówce a przy kolejnym odgrzaniu podlać wodą. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz