środa, 23 stycznia 2013

EatFit! Czyli zdrowe pomysły na codzienne obiadki :)

EatFit! to seria podobna do PartyTime! Będę umieszczała pod tym tytułem pomysły na zmienione przepisy na codzienne obiady. Jestem w trakcie zrzucania zbędnych kilogramów i każdy swój przepis staram się "odchudzić" i zrobić w wersji zdrowszej i mniej szkodliwej dla organizmu. Staram się używać niewiele tłuszczów i przygotowywać posiłki smaczne i pełne warzyw. Proszę jednak nie kojarzyć tego z "kartonowymi" w smaku potrawami dietetycznymi. Zdrowe jedzenie nie musi być smutne, bez smaku i wyrazu. Pokażę Wam w tej serii przepisów, że zdrowe posiłki są bardzo smaczne, kolorowe i naprawdę proste w przygotowaniu a w dodatku o wiele tańsze niż tradycyjne, tłuste, polskie babcine obiady. Okazuje się, że prawie każdy przepis można przygotować zdrowiej i smaczniej. Dużym plusem takich przepisów jest ich lekkostrawność.

Pod każdym przepisem z serii EatFit! postaram się dodawać informacje o kaloryczności całego dania oraz pojedynczej porcji :)

Poniżej przykłady zdrowych i smacznych dań :)
Pieczony łosoś z ryżem i surówką z kapusty kiszonej.

Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z warzywami i makaronem.

Krokiety z kapustą i grzybami w panierce z orzechów pieczone w piekarniku.

Roladki z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta podawane z frytkami z ziemniaków i marchewek.

Zdrowa wersja sałatki Cezar (z grillowanym kurczakiem)

Piersi z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku.

Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami i sosem beszamelowym.

Kotlety z piersi kurczaka w panierce kokosowej pieczone w piekarniku.

Małe triki, które zwykle wykorzystuję w kuchni:
Zamiast smażyć w dużej ilości oleju, który leje się na patelnie - nacieram odrobiną oliwy lub oleju mięso i grilluję na patelni grillowej lub piekę w piekarniku.

Zamiast frytek smażonych w głębokim oleju  - frytki z ziemniaków, marchewek, buraków, selera lub pietruszki pieczone w piekarniku z przyprawami.

Zamiast tradycyjnego schabowego w panierce z bułki tartej - kotlet z piersi kurczaka w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych, otrębów, kokosa, migdałów (każda z tych rzeczy smakuje pysznie w połączeniu z mięsem) pieczony w piekarniku.

Zamiast pierogów z mąki pszennej z farszem mięsnym - pierogi z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem i serem feta lub z piersią kurczaka i pieczarkami.

Zamiast smażonych klopsików z mięsa mielonego w sosie pomidorowym - klopsiki gotowane w rosole ( są o wiele smaczniejsze, delikatniejsze i rozpływające się w ustach).

Zamiast tradycyjnego kotleta mielone z mięsa wieprzowo-wołowego smażone w tłuszczu - kotlety mielone z drobiu pieczone w piekarniku.

Małe triki przy śniadaniach i kolacjach:
Zamiast tłustego mleka, lub mleka zagęszczonego do kawy - chude mleko 0,5 %.
Zamiast klasycznych kromek białego, pszennego pieczywa - cienkie kromki pieczywa pełnoziarnistego. (o wiele zdrowsze i lepsze dla naszego żołądka i jelit)
Zamiast masła do smarowania kanapek - serki kanapkowe (masło klasyczne 100 g - 800 kcal, serek kanapkowy 100 g - 200 kcal - ogromna oszczędność pustych kalorii).
Ważne jest spożywanie dużej ilości warzyw - zamiast kłaść na kanapkę liść sałaty i plaster pomidora lepiej w miseczce pokroić sałatę, pomidora, cebulę, ogórka (dowolne warzywa) i zjeść do kanapek w formie takiej sałatki. Nie dość, że dostarczamy sporo witamin do organizmu to wspomagamy trawienie jedząc dużo warzyw.
Zamiast surówek i sałatek na bazie majonezu - sałatki z dodatkiem jogurtu naturalnego i przypraw.

! Nie żałujmy sobie przypraw. Dodawajmy je do każdej potrawy, ponieważ nie tylko wzbogacają smak potraw, zmieniają nudny posiłek w coś pysznego, do tego poprawiają pracę organów trawiennych!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz