czwartek, 3 stycznia 2013

Party Time! Bruschetty na różne sposoby.

Bruschetta (wym. brusketta) to szybka, prosta i smaczna przekąska. Jest rodzajem grzanki pochodzącej z Włoch. Spotkałam się z wieloma sposobami na jej przyrządzanie - od zwykłego, białego chleba, przez pieczywo pełnoziarniste, czarne, bułki z ziarnami, grahamki, ciabatki. Wybór pieczywa na grzankę zależy od naszych upodobań. Warzywa używane do wypełnienia bruschetty mogą być różne, jednak najpopularniejsze są pomidory z czarnymi oliwkami, czosnkiem i świeżą bazylią. Poniżej podam oddzielnie przepisy na grzankę i na mieszankę świeżych warzyw.


Bruschetty klasyczne:
1 długa ciabatta
Olej lub oliwa z oliwek
Czosnek wyciśnięty przez praskę (lub czosnek suszony)

Ciabatte pokroić w paski o grubości 1,5 cm. Do miseczki wlać olej (lub oliwę), dodać czosnek i wymieszać. Posmarować tym pieczywo i smażyć na teflonowej patelni na złoto z obu stron.
Koszyczki
Opakowanie pieczywa tostowego (najlepiej pszenne bez ziaren)
Olej lub oliwka z oliwek
Czosnek wyciśnięty przez praskę (lub czosnek suszony)
Blacha do muffinek

Odkroić z pieczywa tostowego boki. Rozwałkować na płasko z obu stron. Olej (lub oliwę) wymieszać z czosnkiem i posmarować tym kromki chleba. Blachę do muffinek wysmarować olejem. Pieczywo umieścić w otworach mocno dociskając, aby powstały koszyczki. Piec w piekarniku w temperaturze 180*C około 10 minut, aż pieczywo zarumieni się na złoto.



FARSZ POMIDOROWY
2 duże, dojrzałe pomidory
Szklanka czarnych, wydrążonych oliwek
Oliwa z oliwek
2 ząbki przetartego czosnku
Bazylia (świeża lub suszona)
Tarty ser żółty (najlepiej pasuje parmezan lub cheddar, ale inne sery np gouda, morski, tylżycki, ementaler również się sprawdzą)

Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć na sitku. Oliwki posiekać. Składniki wymieszać w misce łyżką oliwy, czosnkiem i bazylią. Warzywa umieścić na grzance i posypać serem, lub położyć ser w plasterku na grzance i na tym warzywa.

FARSZ OGÓRKOWY
1 długi ogórek lub 4 krótkie
1 mała czerwona cebulka
Oregano
Oliwa z oliwek
Ser feta (lub każdy inny ser solankowy)

Ogórki obrać i posiekać w drobną kostkę. Cebulę posiekać bardzo drobno. Warzywa wymieszać z oregano i oliwką z oliwek. Na grzance układać warzywa i na nich pokruszoną fetę lub odwrotnie.

Z ŁOSOSIEM I TWAROŻKIEM
100 gram łososia wędzonego na zimno
100 gram twarożku z czosnkiem lub serka kanapkowego czosnkowego
Pieprz

Grzankę posmarować serkiem kanapkowym lub twarożkiem, ułożyć na wierzchu łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Z KIEŁBASĄ CHORIZO I SOSEM AIOLI
Kawałek kiełbasy Chorizo
Sos aioli (sos czosnkowy)
Ser feta, masło lub serek kanapkowy.

Kiełbasę pokroić w dość grube plasterki i smażyć aż będzie chrupiąca. Grzankę posmarować masłem, serkiem kanapkowym lub serem feta i układać na niej krążki kiełbasy. W środek kiełbasy nałożyć sos aioli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz