środa, 6 marca 2013

Eat Fit! Pieczona pierś kurczaka z przyprawami na kanapki

W ramach zdrowego odżywania i zrzucania kilogramów zdecydowałam się zrezygnować z kupnych wędlin. Prawda jest taka, że poza mięsem jest w nich mnóstwo wody i polepszaczy. Nie interesuje mnie płacenie za chemię. Chcę czystego i smacznego mięsa. Ponieważ nie posiadam w domowej wędzarni zdecydowałam się na mięsa pieczone. Po wystudzeniu i pokrojeniu w cieniutkie plasterki nadają się perfekcyjnie na kanapki.

Tutaj prezentuję przepis na dwa smaki pieczonej piersi z kurczaka : ziołowy oraz musztardowy - curry.

Przepis:
800 g piersi z kurczaka (u mnie jedna duża podwójna pierś)
Bazylia, oregano, cząber, mięta - suszone zioła
Słodka i ostra papryka, kolendra, kumin - mielone zioła
Musztarda sarepska, przyprawa curry łagodna
Pieprz, sól
Folia do pieczenia

Piersi dzielimy na dwie połówki, nacinamy tak, aby dało się je zwinąć w roladę. Obie solidnie solimy i pieprzymy.
Pierwszą pierś smarujemy obficie musztardą i posypujemy curry. Drugą od zewnętrznej strony obsypujemy przyprawami suszonymi (bazylia, oregano, cząber, mięta) a od wewnętrznej mielonymi (słodka i ostra papryka, kolendra, kumin ). Obie piersi zwijamy w bardzo ciasną roladę. Najlepiej było by je zawiązać sznurkiem do żywności, jeśli takiego nie posiadamy wystarczy porządnie spiąć je wykałaczkami. Piersi oddzielnie należy włożyć do folii do pieczenia i zawiązać. Odstawić do lodówki na 3 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 *C (opiekanie góra - dół ) i pieczemy 40 minut najlepiej w odkrytej brytfance. Na ostatnie 10 minut należy wyjąć mięso z folii i pozwolić, aby się zrumieniło. Podawać na kanapkach po wystudzeniu. Smacznego :)


Pierś ziołowa




Pierś musztardowa z curry

Pierś ziołowa




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz