Tutaj prezentuję przepis na dwa smaki pieczonej piersi z kurczaka : ziołowy oraz musztardowy - curry.
Przepis:
800 g piersi z kurczaka (u mnie jedna duża podwójna pierś)
Bazylia, oregano, cząber, mięta - suszone zioła
Słodka i ostra papryka, kolendra, kumin - mielone zioła
Musztarda sarepska, przyprawa curry łagodna
Pieprz, sól
Folia do pieczenia
Piersi dzielimy na dwie połówki, nacinamy tak, aby dało się je zwinąć w roladę. Obie solidnie solimy i pieprzymy.
Pierwszą pierś smarujemy obficie musztardą i posypujemy curry. Drugą od zewnętrznej strony obsypujemy przyprawami suszonymi (bazylia, oregano, cząber, mięta) a od wewnętrznej mielonymi (słodka i ostra papryka, kolendra, kumin ). Obie piersi zwijamy w bardzo ciasną roladę. Najlepiej było by je zawiązać sznurkiem do żywności, jeśli takiego nie posiadamy wystarczy porządnie spiąć je wykałaczkami. Piersi oddzielnie należy włożyć do folii do pieczenia i zawiązać. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 *C (opiekanie góra - dół ) i pieczemy 40 minut najlepiej w odkrytej brytfance. Na ostatnie 10 minut należy wyjąć mięso z folii i pozwolić, aby się zrumieniło. Podawać na kanapkach po wystudzeniu. Smacznego :)
Pierś ziołowa
Pierś musztardowa z curry
Pierś ziołowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz