2 jajka
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
4 plastry rolady ustrzyckiej (wędzony, góralski ser)
4 plastry sera camembert
garść rukoli
szczypiorek
serek kanapkowy typu almette
1 łyżka octu
sól, pieprz
W niewielkim garnuszku zagotowujemy wodę z łyżką octu. Ocet powoduje, że białko jajka ścina się szybciej. Do dwóch małych filiżanek lub miseczek rozbijamy jajka. Po 1 jajku na miseczkę. Kromki pieczywa tostujemy (można na patelni, w piekarniku lub tak jak u mnie czyli w tosterze). Smarujemy je serkiem kanapkowym, układamy rukolę, roladę ustrzycką, ser camembert. Do gotującej się wody bardzo delikatnie przelewamy jajka (koniecznie każde oddzielnie) i delikatnie łyżką formujemy je w wodzie na kształt okrągły. Należy bardzo delikatnie "popychać" łyżką białko jajka, aby otoczyło żółtko. Gotujemy na małym ogniu około 2,5 minuty po czym wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na grzance. Posypujemy solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz