środa, 6 marca 2013

Zielona zupa-krem z groszki i fasolki szparagowej

Pyszna, wiosenna, gęsta, gorąca i sycąca. Zupa krem z zielonego groszki i zielonej fasolki szparagowej. Bardzo prosta w przygotowaniu, łatwa w odgrzaniu i smaczna. W tym przepisie będzie potrzebny blender do zmiksowania zupy.

Przepis:
3 duże marchewki ( 500 g )
Pół małego selera ( 100 g )
Pół dużego pora ( 180 g )
2 małe pietruszki ( 130 g )
3 duże ziemniaki ( 500 g )
400 g mrożonego, zielonego groszku
400 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
6 szt. ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
1 kostka rosołowa wołowa.

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w grube kawałki, ziemniaki w drobną kostkę. Pietruszkę, pora i selera zostawiamy w całości. Przygotowujemy garnek z 3 litrami zimnej wody, wkładamy do niego warzywa (poza mrożonkami ) oraz przyprawy i kostkę rosołową. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyławiamy z zupy selera, pora, pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy. Do garnka wrzucamy zielony groszek i zieloną fasolkę szparagową. Gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i odlewamy 2 szklanki bulionu z zupy (bez warzyw). Blendujemy całość, aż powstanie zupa-krem. Jeżeli jest według nas za gęsta, rozcieńczamy odlanym wcześniej bulionem. Polecam podawać z groszkami ptysiowymi :)

2 komentarze:

  1. O! Masz bloga! Nie wiem jak to możliwe, że zorientowałem się tak późno... Zupka wygląda przepysznie. Zawsze lubiłem kremy ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już wiesz :P mam nadzieję, że będziesz odwiedzał ^^

      Usuń