poniedziałek, 28 stycznia 2013

EatFit! Zupa cebulowa z grzankami i mozarellą.

Zupa cebulowa była daniem, którego przez długi czas szukałam w polskich restauracjach. Przepis na nią jest naprawdę prosty, chociaż czasochłonny. Są również różne wersje tego dania. Zupa - krem , czyli zmiksowana wersja podawana np z groszkami ptysiowymi i kleksem śmietany. Francuska zupa cebulowa, czyli zupa zapieczona w piekarniku, przykryta na górze ciastem francuskim. Oraz najpopularniejsza, głównie dlatego, że najprostsza w przygotowaniu, klasyczna zupa cebulowa podawana z grzankami i żółtym serem. Wybór sera zależy głównie od naszych upodobań smakowych, warto jednak wybrać taki który łatwo się topi np gruyere albo mozarella. Sposoby podania grzanek są różne. Można przygotować kromki bagietki, nasmarować je oliwą z czosnkiem, zapiec w piekarniku aż bułka się zarumieni a ser roztopi i ułożyć w misce z zupą. Ja wolę inną wersję. Na jedną porcję zupy używam dwóch kromek pełnoziarnistego, razowego pieczywa najlepiej z dużą ilością ziaren (pestki dyni, słonecznik). Zapiekam je w tosterze, muszą być ciemno brązowe, nie przeszkadza mi również jak troszkę się przypalą. dobrze komponują się ze smakiem cebuli. Następnie kroję je w małe kosteczki, wrzucam do miseczki i zasypuje tartym serem.

Kaloryczność całego przepisu około 1205 kcal
Kaloryczność 1 porcji (zakładając, że przepis wystarcza na 6 porcji ) około 200 kcal.


Składniki:  z tego przepisu wychodzi około 6 porcji.
9 średnich cebul (880g)
4 łyżki oleju rzepakowego
2 bulionetki wołowa i drobiowa (lub kostki rosołowe)
1,7 litra wody
łyżeczka vegety
250 ml białego, półsłodkiego wina
2 łyżki suszonego tymianku
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli
pieprz
Grzanki: na 1 porcję : 2 kromki pełnoziarnistego, razowego pieczywa oraz 50 gr startego żółtego sera (mozarella)


Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Karmelizujemy ją. Oznacza to, że smażymy cebulę na małym ogniu przez około 40 minut, aż nabierze karmelowego koloru i stanie się słodsza w smaku. Poniżej przedstawiam zdjęcia z tego procesu.

1 minuta

15 minuta

22 minuta

30 minuta

38 minuta


 Po 38 minutach dodajemy do cebuli łyżkę cukru i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wino i dusimy około 7 minut, wino odparuje, cebula wchłonie jego smak.
Zagotowujemy 1,7 litra wody po czym dodajemy do niego bulionetki oraz vegetę. Zalewamy bulionem cebulę.
 Tymianek siekamy (suszony tymianek jest dość długi, niestety nie mięknie za bardzo w trakcie gotowania, dlatego warto go przesiekać). Do garnka dodajemy tymianek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Grzanki opiekamy w tosterze, na patelni lub w piekarniku. (U mnie toster). Kroimy w małe kwadraciki, wsypujemy do miseczki z zupą i zasypujemy żółtym serem. Smaczego!:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz