Składniki na obie wersje:
1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
5 łyżek cukru
6 kostek czekolady mlecznej
6 kostek czekolady deserowej (gorzkiej)
400 g wiórek kokosowych
3 garście orzechów laskowych
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie migdałów bez skórek
Kostka niesolonego masła koniecznie musi być miękkie (na 3 godziny przed przygotowaniem pralinek wyjąć je z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej )
W garnuszku należy zagotować mleko skondensowane z cukrem, po czym zmniejszyć ogień i na małym gotować około 8 minut często mieszając. W kąpieli wodnej rozpuścić kostki czekolady. Połowę mleczka odlać do miski, połowę dolać do roztopionej czekolady. Do masy czekoladowej dodać 150 g wiórek kokosowych. Do pozostałego mleczka (odlanego do miski ) dodać kolejne 150 g wiórek. Wymieszać obie masy dokładnie i odstawić do lodówki do ostygnięcia. Orzechy laskowe drobno posiekać. Do obu wystudzonych mas dodać po pół kostki masła i dobrze wymieszać ręką (wygnieść). Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po upływie czasu wyjąć z lodówki i z każdej masy formować małe kuleczki w dłoniach.Do kokosowych wsadzić w środek po jednym migdale. Czekoladowe obtoczyć w orzechach laskowych, kokosowe w wiórkach kokosowych. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz