Roladki z
piersi kurczaka nadziewane szpinakiem z serem feta.
Kaloryczność :
Całego dania czyli 6 roladek - 1687 kcal
Jednej roladki - 281 kcal
Kaloryczność :
Całego dania czyli 6 roladek - 1687 kcal
Jednej roladki - 281 kcal
Składniki:
200 g
świeżego szpinaku (u mnie szpinak baby)
2 ząbki
czosnku posiekane w pół plasterki (13 g)
1 średnia
cebula (102 g)
2 łyżki
masła (30g)
100 g sera
feta
1 duża,
podwójna pierś z kurczaka (760 g)
Sól, pieprz, oregano
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną w drobną
kostkę cebulę oraz czosnek. Podsmażyć przez 4 minuty po czym dodać partiami
szpinak. Smażyć aż liście zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Odstawić do
ostudzenia po czym dodać drobno pokruszoną fetę oraz pieprz i wymieszać.
Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180*C.
Poniżej przedstawię zdjęcia w jaki sposób pokroić, rozbić i
formować roladki z kurczaka.
Najpierw należy umyć dokładnie mięso. Podwójną pierś przekroić na dwie połówki i usunąć ewentualne kostki lub duże ilości białka.
Następnie każdą połówkę dzielimy na 3 części.
1 to odcięcie polędwiczki razem z kawałkiem piersi. Po ułożeniu na desce ten kawałek mięsa powinien przypominać kształtem serce (na zdjęciu poniżej ta część piersi znajduje się na środku deski)
2 i 3 to pozostały kawałek piersi układamy na desce i przyciskamy jedną ręką zaś drugą kroimy go w płaszczyźnie poziomej wzdłuż, aby powstały dwa, dość płaskie kawałki mięsa. Wyjdzie nam jeden kawałek bardzo płaski (po prawej stronie deski na zdjęciu) oraz kawałek bardziej okrągły ( po lewej stronie).
Bierzemy część przypominającą serduszki i delikatnie, do połowy, nacinamy kawałki wzdłuż. Pozwala nam to na uformowanie w miarę płaskiego kawałka.
Tak samo robimy z okrągłą częścią piersi.
Okrągła część
Płaska część
Część w kształcie serduszka
Następnie każdy kawałek przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy bardzo cienki. Folia zapobiega przywieraniu tłuczka do mięsa oraz rozpryskiwaniu się cząstek mięsa na około.
Każdy kawałek rozbitego mięsa solimy i pieprzymy z obu stron.
Na każdy w ten sposób przygotowany kawałek mięsa nakładamy farsz.
Następnie delikatnie zakładamy do środka mięso z góry i boków po czym również bardzo delikatnie formujemy roladki.
Roladki są bardzo delikatnie i łatwo się rozlatują dlatego należy je ostrożnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kiedy ułożymy wszystkie porcje kurczaka ( u mnie wyszło ich 6) posypujemy je oregano.
Jeżeli pozostał nam niewykorzystany farsz należy rozłożyć go równomiernie na roladki.
Pierwsze 20 minut pieczemy mięso pod przykryciem na opiekaniu góra-dół.
Kolejne 20 minut na opcji termoobieg z grillem bez przykrycia.
U mnie podawane z frytkami z ziemniaków i marchewek z przyprawami. Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz