wtorek, 3 kwietnia 2012

Curry z kurczakiem z frytkami z ziemniaków i marchewek

Curry to nie tylko aromatyczna mieszanka przypraw ale również nazwa dania, zwykle odnosi się do dania jednogarnkowego. Tutaj indyjskiej curry. Nie używam curry produkowanego przez znane firmy. Wolę wybrać się do sklepu z indyjskimi przyprawami lub Kuchni Świata i wybrać dobre importowane curry z Indii. W takich sklepach można wybrać mieszanki o różnej ostrości. Ja wybieram zwykle medium. Zwykle podaję curry z ryżem, jednak dziś chciałam przetestować przepis na frytki z warzyw :)


Curry:
1 duża pierś z kurczaka pokrojona na kawałki
1 puszka mleczka kokosowego
4 łyżki curry
sól
pieprz
bulion warzywny
2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub puszka pomidorów)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku drobno posiekane

frytki: 6 dużych, młodych ziemniaków
3 duże marchewki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
przyprawa do ziemniaków
tymianek
ostra i słodka papryka

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać w misce z oliwą, solą, pieprzem i 1 łyżką curry.
Piekarnik nagrzać do200*C. W garnku zagotować wodę z solą. Warzywa obrać, umyć, pokroić w grube słupki i wrzucić na 10 minut do wrzątku. Wyjąć i odcisnąć na ścierce. Wymieszać w misce marchew i ziemniaki, dodać 3 łyżki oliwy i przyprawy. Wyłożyć na blachę z pergaminem i piec 40 minut.
Na patelni usmażyć kurczaka, dodać posiekaną cebulę i posiekaną paprykę, zalać bulionem z koncentratem pomidorowym i dusić 30 minut, co kilka minut mieszając. Mleczko kokosowe wymieszać z curry, solą i pieprzem. Dodać po 30 minutach na patelnie i na wolnym ogniu bez przykrycia gotować 10 minut. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz