niedziela, 12 sierpnia 2012

Jajka w koszulkach na sałatce ze szparagów

Jajka w koszulkach są świetnym zamiennikiem klasycznych smażonych jajek sadzonych. Są o wiele zdrowsze, bo bez tłuszczu. Ważne jednak, aby do wody dodać łyżkę octu, ponieważ wtedy białko szybciej się ścina.

Przepis:
2 jajka
1 łyżka octu
woda, sól

Pęczek zielonych szparagów
Zielona sałata
Awokado
Pomidorki koktajlowe
Cebula
Grzanki ( pieczywo opieczone w tosterze i pokrojone na małe kawałeczki)
Parmezan do posypania

Zagotować wodę w płaskim, szerokim garnku z dodatkiem octu i szczypty soli. Jajka rozbić do miseczek (oddzielnych). Delikatnie wlać jajka na wrzątek, najlepiej wylewać je na dużą łyżkę i tą samą łyżką formować delikatnie białko wokół żółtka. Jajka wbijamy pojedynczo. Gotujemy je 2-3 minuty, w zależności od tego jak lejące żółtko chcemy mieć :)




Szparagom usuwamy zdrewniałe końcówki. Grillujemy na patelni grillowej po 3 minuty każdą stronę. Awokado należy obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.

Na talerzu układamy sałatę, pomidory, cebulę, awokado i grzanki. Na sałatce układamy szparagi a na nich jajka, które należy wyjąć łyżką cedzakową. Posypać parmezanem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz