niedziela, 12 sierpnia 2012

Tęczowy tort

Przepis pochodzi z bloga Asiek . Tęczowy tort został upieczony z okazji urodzin mojego przyjaciela i zrobił spore wrażenie na gościach :) Zmieniłam troszkę proporcje składników oraz smak kremu na życzenie jubilata:)


Przepis: Na ciasto:
240 g masła
220 g cukru
6 białek
1 łyżka esencji waniliowej
400 g mąki tortowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki soli
335 g mleka


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą umieścić w oddzielnej misce. Dodawać barwniki spożywcze. Ja użyłam barwników w płynie i wyszło bardzo dobrze:)
Przełożyć ciasto do oddzielnych tortownic o średnicy 21 cm. Piec 15-20 minut w temp. 190*C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.


Krem:
1 litr śmietany kremówki ( u mnie 30%)
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Esencja miętowa
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz esencję a następnie serek mascarpone. 
Blaty przełożyć kremem. Gotowy tort odstawić do lodówki do schłodzenia na 2 - 3 h. Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz