środa, 29 lutego 2012

Krokiety z kapustą i grzybami w panierce z orzechów

Uwielbiam! Pyszne danie - niestety nie szybkie. Natomiast plus jest taki, że śmiało można jeść i na zimno i na ciepło.

przepis na farsz:
0,7 kg kiszonej kapusty
1 duża cebula
0,5 kg pieczarek
1 duża marchewka
sól, pieprz
0,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego

na ciasto naleśnikowe: (ja zrobiłam z większej ilości ciasta dlatego wyszło mi 21 naleśników ale tutaj podam proporcje na około 12 )
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
sól, pieprz

panierka:
1 garść siekanych drobno orzechów nerkowca
1 garść siekanych drobno migdałów
1 garść siekanych drobno orzechów włoskich
1 roztrzepane jajko

Farsz: kapustę odcisnąć i posiekać, marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto cebulę. Dodać marchewkę, pieczarki oraz kapustę i smażyć 3 minuty następnie zalać bulionem i dusić aż do miękkości (około 15 minut) na koniec dodać sos sojowo-grzybowy. Odstawić do ostygnięcia

ciasto: Zmiksować wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencje rzadkiej śmietany, jeżeli wyjdzie zbyt gęste rozcieńczyć wodą. Smażyć na patelni około 2 minuty każdą stronę.


Faszerujemy naleśniki nadzieniem z kapusty i zawijamy. Obtaczamy w jajku i orzechach i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 150*C na 10 minut. I gotowe :) Pyszne i zdrowe!

3 komentarze:

  1. Połączenie orzechów i kiszonej kapusty uważam niestety za pomyłkę. Trudno mi wyobrazić sobie bardziej wykluczające się smaki... :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy ma swój własny smak. Mi i wielu osobom to połączenie bardzo smakuje. Polecam spróbować zanim zacznie się krytykować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziękuję, mimo wszystko zaoszczędzę sobie rozczarowań.

      Usuń