piątek, 24 lutego 2012

Łosoś z brązowym ryżem i surówką z kiszonej kapusty

Pyszny pomysł na zdrowy obiad. Uwielbiam łososia to jednak z niewielu ryb która po odmrożeniu smakuje równie pyszne co świeżo przyrządzona. Dzisiaj wybrałam smażone łososia, do tego brązowy ryż oraz sałatka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka oraz cebuli z dodatkiem soli, pieprzy i oliwy z oliwek.

Łosoś (na 1 porcję):
Filet z łososia (u mnie bez skóry)
Marynata:
sok z cytryny
szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki, tymianku.
dwie łyżki sosu worcester.

Z podanych składników przygotowujemy marynatę i obtaczamy w niej łososia, następnie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Na  patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju. Smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony, przekładając go 4 do 6 razy. Zależy od grubości filetu. Prawda, że banalne :)



2 komentarze:

  1. Twój przepis jest niestety zbrodnią i gwałtem na łososiu. Tak delikatnej ryby absolutnie, powtarzam absolutnie nie podaje się w towarzystwie tak wyrazistych dodatków jak kapusta kiszona! Wszystko co przyćmiewa smak tej delikatnej ryby nie powinno iść z nią w parze. Proponuję raczej wybrać sałatę z jakimś delikatnym dressingiem np. vinaigrette.

    OdpowiedzUsuń
  2. NIedawno w Stuggardzie, w bardzo drogiej restauracji jadla lososia pieczonego razem z kapusta kiszona. Na talerzu byla ogromna kopula fileta z lososia, a pod kopula kapusta kiszona. Palce lizac! Nigdy czegos takiego nie jadlam, i dlugo tego smaku nie zapomne.....mam nadzieje znalezc ten przepis na necie....
    Tak wiec jak najbardziej pasuje jedno do drugiego !

    OdpowiedzUsuń