piątek, 24 lutego 2012

Włoskie smaki - Cantucci z migdałami

Cantucci lub zdrobniale Cantuccini - pyszne włoskie ciasteczka, konsystencją przypominające sucharki jednak troszkę miększe i smaczniejsze. Robi się je bardzo szybko i bardzo prosto. Do środka można włożyć dowolne orzechy lub suszone owoce, ta zrobiłam z migdałami.


Cantucci
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki otrąb pszennych
O,5 szklanki cukru
1,5 szklanki nieobranych migdałów
3 jajka
15 dag masła
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej

Na patelni prażymy nieobrane migdały około 4 minuty mieszając, aby się nie przypaliły. Odstawiamy do wystygnięcia.

Miksujemy jajka z cukrem i masłem na puszystą masę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, otrębami pszennymi, szczyptą soli oraz esencją waniliową następnie wyrabiamy ciasto. Powinno wyjść dość twarda masa, jeżeli będzie zbyt miękka dodajemy troszkę wody. 

Do wyrobionej masy dodajemy migdały i ponownie zagniatamy, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Jeżeli ciasto klei się za bardzo podsypujemy je mąką.


Ręce oprószamy mąką i formujemy wałki o średnicy około 5 cm. Układamy wałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je przyciskamy, aby się troszkę spłaszczyły. Smakujemy roztrzepanym jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 20 minut (aż się zarumienią).
Następnie wyjmujemy z piekarnika i kroimy od razu na podłużne paski. Zmniejszamy moc piekarnika do 160*C i pieczemy paseczki z każdej strony po ok. 7 minut.

Wyjmujemy i studzimy.

Ciasteczka świetnie przechowują się w szczelnych słoikach lub puszkach nawet do kilku tygodni J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz