niedziela, 17 lutego 2013

Klasyka! Kotlet mielony z marchewką i groszkiem oraz ziemniakami

Dla mnie jest to danie obiadowe typowo polskie. W moim domu pojawia się przynajmniej raz w miesiącu i od lat smakuje mi tak samo pysznie. Klasycznie robię kotlety z mięsa wołowo - wieprzowe. Próbowałam kilka razy z mięsa drobiowego i są również smaczne, delikatniejsze. Rodzice nauczyli mnie dodawać do kotletów smażoną cebulkę - polecam tak robić. Cebulka świetnie podbija smak mięsa i nadaje kotletom wyrazistości. Tutaj podaję je z gotowanymi ziemniakami oraz z marchewką z groszkiem.

Przepis na kotlety: ( u mnie wyszło 8 średnich kotletów)
500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
1 mała cebula
1 bułka kajzerka (może być czerstwa)
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
sól, pieprz, czosnek, mielona słodka papryka, przyprawa grillowa (opcjonalnie)

Marchewka z groszkiem: - można zrobić ten przepis w dwóch wersjach. Szybkiej czyli z mrożonki oraz moim zdaniem smaczniejszej czyli użyć świeżej, pokrojonej w kostkę marchewki oraz groszku albo mrożonego albo z puszki. Tutaj podaję przepis szybki:
450 g mrożonej marchewki z groszkiem
woda
sól, pieprz
mąka (go zagęszczenia)

Cebulę pokroić bardzo drobno. Bułkę namoczyć w wodzie, wyjąć, wycisnąć w dłoniach wodę i przełożyć bułkę do dużej miski. W tej samej misce umieścić mięso mielone, jajko, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczyptę pozostałych przypraw. Na patelni, na dwóch łyżkach oleju usmażyć na złoto - brązowo cebulę po czym przełożyć do miski. Wymieszać dobrze wszystkie składniki. Najlepiej wyrabiać masę ręcznie około 5 minut - aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Uformować w dłoniach kotlety po czym obtoczyć każdy w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej - warstwę około 0,7 cm. Na mocno rozgrzany olej układać kotlety i smażyć około 3 - 4 minut z każdej strony tak, aby każda strona smażyła się dwukrotnie.

Do garnka przełożyć marchewkę z groszkiem. Zalać wodą na około 1,5 cm nad warzywa. Dodać sól i pieprz. Gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec łyżką wazową odłożyć do kubeczka 2 porcję wody z warzyw. Dodać 3 łyżki mąki, dobrze wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Dodać zaprawę do garnka i wszystko wymieszać. W ten sposób zagęszczamy warzywa.

TIP: Aby mięso nie kleiło się do rąk w trakcie formowania kotletów należy maczać ręce w bardzo zimnej wodzie.
TIP: Aby podbić smak marchewki z groszkiem można pod koniec gotowania dodać łyżkę masła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz