wtorek, 26 lutego 2013

Placki ziemniaczano - marchewkowe

Ta wersja placków jest świetnym zamiennikiem dla tradycyjnych ziemniaczanych. Marchewka nadaje lekkiej słodyczy co świetnie się komponuje z resztą warzyw. Smakują świetnie z dodatkiem zimnej śmietany lub dipu szczypiorkowego, na który przepis podam poniżej. Placuszki są naprawdę bardzo proste w wykonaniu :)







Placki ziemniaczano - marchewkowe.

5 średnich, obranych ziemniaków
3 średnie obrane marchewki
kawałek selera
1 duża, obrana cebula
sól, pieprz
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 duże jajko
Olej do smażenia

Marchewki, ziemniaki i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule posiekać bardzo drobno i dodać do pozostałych warzyw. Dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, jajko, sól i pieprz. Cała masę dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Na mocno rozgrzanej patelni układać placki i smażyć, aż się zarumienią z każdej strony.

TIP: Placki będą wchłaniały trochę oleju, dlatego po 1 lub 2 partiach smażenia należy go dolać na patelnię.



Dip szczypiorkowy

1 pęczek szczypiorku
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Szczypiorek drobno posiekać. Do miski dodać szczypiorek, śmietanę, jogurt naturalny, sól i pieprz i dobrze wymieszać. Podawać mocno schłodzony do placków.
Smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz