środa, 6 lutego 2013

Wołowina w sosie pomidorowo - paprykowym z makaronem

Jest to pewna wariacja sosu bolognese. Dodałam sporo papryki świeżej i słodkiej, mielonej. Sos jest naprawdę bardzo smaczny i gęsty. Coś dla osób, które lubią czuć mięso :) Polecam dodać do sosu pikantną pastę paprykową, ja niestety nie miałam takiej przy sobie (nie gotowałam u siebie w domu). Por dodany do cebuli ładnie podbija smak sosu.

Kaloryczność całego sosu bez makaronu - około 1600 kcal
Kaloryczność 1 porcji bez makaronu - około 266 kcal
Kaloryczność 1 porcji z makaronem (150g) - Około 466 kcal


Przepis: Około 6 porcji

500 g mielonej wołowiny
500 ml przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów w zalewie w całości
2 duże cebule
1 średni por
1 duża papryka
Sól, pieprz
1 łyżka mielonej papryki słodkiej
Pół łyżeczki bazylii i oregano
2 ząbki posiekanego drobno czosnku
Szczypta pieprzu cayenne
Łyżeczka cukru
5 łyżek oleju rzepakowego

Cebulę, pora i paprykę pokroić bardzo drobno.  Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju po czym wrzucić warzywa. Smażyć około 6 minut aż się zarumienią po czym przełożyć do garnka. Dolać 2 łyżki oleju na patelnie i wrzucić mielone mięso. Należy je smażyć około 14 minut łącznie, często mieszając i rozdrabniając je łyżką lub łopatką. W tym sosie ważne jest, żeby mięso było w malutkich kawałeczkach. Po 4 minutach smażenia należy dodać pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, słodką paprykę, czosnek, oregano, bazylię i pieprz cayenne. Dobrze, jeżeli mięso będzie mocno przysmażone – nada to smaku całej potrawie. Po upływie 14 minut mięso należy przełożyć do garnka. Zawartość garnka zalać przecierem pomidorowym i pomidorami w zalewie. Dodać trochę soli i pieprzu oraz łyżeczkę cukru. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, mieszając co kilka minut. Podawać z makaronem – u mnie świderki. Smacznego J






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz