niedziela, 17 lutego 2013

Spaghetti Carbonara - wersja prawie studencka.

W oryginalnym przepisie na sos carbonara powinny znaleźć się: boczek (najlepiej Pancetta - rodzaj suszonego, zawijanego w roladę boczku), jajka, ser (parmezan lub pecorino) oraz czarny pieprz. Jednak, jak można łatwo się przekonać odwiedzając różne polskie restaurację - co kraj to obyczaj. W każdym miejscu przygotowuje się tę potrawę inaczej. Polacy lubią dodawać do sosu śmietanę, czasem boczek zastępuje szynka lub kiełbasa - np szynka parmeńska lub szwarcwaldzka. Zamiast parmezanu czy pecorino zdarzają się inne sery np gouda lub cheddar. Robiłam carbonarę według oryginalnego przepisu - jest owszem bardzo dobra, jednak z dodatkiem śmietany smakuje mi bardziej.
W tym przepisie - który nazwałam prawie studenckim - jest śmietana i szynka (zamiast boczku).

Przepis: na dwie porcje
6 plasterków dowolnej szynki wieprzowej
200 g suchego makaronu spaghetti
200 ml śmietany 18%
50 g startego drobno sera parmezan
1 mała cebula
sól, pieprz
olej


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę kroimy w małe kawałki, cebulę siekamy drobno. Do miseczki przelewamy śmietanę z opakowania, dodajemy starty ser, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy szynkę z cebulą około 4 minut. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, po czym wlewamy śmietanę z serem. Smażymy około 3 minut ciągle mieszając.

TIP: Dodanie szynki było przypadkiem, zapomniałam kupić boczek ;) Jednak polecam Wam dodawać boczek - smakuje o wiele lepiej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz