środa, 6 lutego 2013

Pierś indyka pieczona w sosie śliwkowo - sojowym

Oryginalny przepis możecie znaleźć TUTAJ. Kwestia Smaku to jeden z portali o gotowaniu, który lubię najbardziej. W oryginale są trochę inne proporcje i sposób przyrządzenia. Ja wykonałam ten przepis po swojemu :) Do indyka krojone w grube plastry podałam ryż z dużą ilością curry gotowany na sypko oraz surówkę z czerwonej kapusty na którą przepis podam niżej :)

Kaloryczność całego mięsa: około 1239 kcal
Kaloryczność jednej porcji (czyli dwóch plastrów mięsa) -około 206 kcal

Przepis: około 6 porcji
Pierś indyka ok 1100 g
6 łyżek powideł śliwkowych
6 łyżek sosu sojowego jasnego
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
pieprz

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Powidła śliwkowe, sos sojowy, ocet balsamiczny, miód i oliwę zagotować w garnuszku po czym zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy sos ostygnie należy włożyć mięso i sos do woreczka do pieczenia, zamknąć boki i dobrze wymieszać. Tak, aby sos pokrył całe mięso. Włożyć do lodówki na 24 godziny, aby dobrze się zamarynowało. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Wyjąć mięso z lodówki, i z torebki i przełożyć na blachę do pieczenia. Polecam niewielkie blachy, u mnie była to patelnia grillowa (bez rączki). Im mniejsza blacha tym łatwiej będzie nam polewać mięso sosem. Sos wylać z torebki na mięso i na blachę. Piec około 80 minut. Co kilka minut należy otworzyć piekarnik i polewać mięso zebranym na dnie sosem. Jeżeli sos zgęstnieje za bardzo należy dodać kilka łyżek wody i wymieszać. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, sos odlać do miseczki. Kroić w plastry.








TIP: Jeżeli chcemy następnego dnia odgrzać porcję indyka, należy odkroić plastry. Do garna wlewamy pozostały sos, rozcieńczamy go wodą, wkładamy mięso i zagotowujemy na mały ogniu około 7 minut. Smacznego!:)


Surówka z czerwonej kapusty: na około 10 dużych porcji
Kaloryczność całości: 630 kcal
Kaloryczność 1 porcji: około 63 kcal

Przepis:
800 g czerwonej kapusty
2 duże papryki (400 g)
400 g marchewek (3 duże sztuki, lub 4 średnie)
1 duża cebula (140 g)
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Kapustę poszatkować bardzo drobno. Papryki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce (ja używałam maszynki do mięsa z ostrzegani do tarcia warzyw), tak samo zetrzeć marchewkę. Cebulę posiekać bardzo drobno. Składniki umieścić w misce, dolać oliwę lub olej i wymieszać. Jeżeli chcemy przechowywać surówkę kilka dni w lodówce to nie należy dodawać do niej przypraw. Najlepiej jest przyprawić ją solą i pieprzem dopiero przed bezpośrednim podaniem. Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz